Öppettider Mån – Fre 9.30-18 | Lör 10-14 | Sön STÄNGT

Glas

Enkelslipade glas

Enkelslipade, eller enstyrkeglas, har samma styrka över hela glaset och passar bra till dig som är närsynt, översynt och/eller astigmatiker. Vid ålderssynthet använder man ofta enkelslipade glas till läsglasögon eller enbart avståndsglasögon. De korrigerar då endast för ett begränsat avstånd. Vissa enkelslipade glas finns på lager hos leverantören, s.k. lagerglas, andra behöver specialbeställas.

Progressiva glas

Progressiva glas är individuellt anpassade glas som ger dig med ålderssynthet skärpa på alla avstånd. Progressiva glas har styrkor för när-, mellan- och avståndszonen i ett och samma glas, med sömlös övergång där styrkan ändras jämnt uppifrån och nedåt, från avståndsseende till närseende.

När- och rumsprogressiva glas

Dessa glas är uppbyggda som progressiva glas men är mer anpassade till ditt närseende. De är optimala till mycket datorarbete då de brukar fungera bättre ergonomiskt än dina vanliga progressiva glas då du bland annat får en bekvämare hållning för nacken. Ofta är det en variant av dessa glas du får när du ska ha terminalglasögon genom jobbet.

Bifokala glas

Bifokala eller dubbelslipade glas korrigerar för två olika avstånd. Den större delen av glaset används för avståndsseende och en mindre ruta på nedre halvan av glaset används vid närseende. Trifokala glas har två rutor; en för mellanavståndsseende och en för närseende. Den här typen av glas används främst vid ålderssynthet då progressiva inte är lämpliga.

Behandlingar/tillval

Behandlingar på glas är en investering som lönar sig i längden. De kan öka slitstyrkan, öka ljusgenomsläpp, synkomforten, kontrastseendet och även göra glasen mer lättskötta.

  • Hårdytebehandling – gör glasen mer motståndskraftiga mot repor och ökar glasens livslängd. Rekommenderas för alla plastglas.
  • Antireflexbehandling – minimerar reflexer och blänk i glasen. De ger bättre kontrastseende, klarare färger och bättre mörkerseende. En del av dessa behandlingar ger smuts- och vattenavvisande egenskaper, vilket även gör glasen mer lättskötta.
  • UV-skydd – är viktigt, då det skyddar ögonen från solens skadliga ultravioletta strålar. Från och med april 2018 har alla ZEISS-glas fullt UV-skydd, såväl klara som färgade solglas.
  • Polariserande filter – kan användas till solglas för att dämpa reflekterande blänk och minimerar bländning. Väldigt bekvämt vid exempelvis bilkörning, skidåkning och på sjön.
  • Fotokromatisk behandling – gör att glasen mörknar i solljus och ger dig både vanliga glasögon och solglasögon i ett. Det finns även solglas som skiftar från ljusa till mörka beroende på hur stark solen är. Smidigt i skiftande väder.
  • Blåljusfilter – blockerar en del av det skadliga blå ljuset från skärmar från att nå ögonen. Detta ger bekvämare seende vid exempelvis datorskärmen och mobilen. Det går att få blåljusfilter som en behandling eller i glasmaterialet.
Boka tid