Glas

Enkelslipade

Enkelslipade eller enstyrkeglas har en och samma styrka över hela glaset. Du som är närsynt, översynt och/eller astigmatiker och som ej än blivit ålderssynt har troligtvis den här typen glas i dina glasögon. Vid ålderssynthet kan den här typen glas användas till läsglasögon eller enbart avståndsglasögon. De korrigerar då endast för ett begränsat avstånd.

Progressiva

Progressiva eller steglösa glas är det vanligaste glaset som används vid korrektion av ålderssynthet. De är slipade med en styrka för avstånd överst i glaset, en styrka för närseende i nedre delen av glaset och området däremellan fungerar för mellanavstånd.

Bifokala

Bifokala eller dubbelslipade glas är ett glas som korrigerar för avståndseende med en ruta i nedre delen av glaset som korrigerar vid närseende. Trifokala glas har istället två rutor; en för mellanavståndsseende och en för närseende. Den här typen glas används främst vid ålderssynthet då progressiva inte är lämpliga.

Arbetsanpassade glasögon

Dessa glas är speciellt anpassade till din arbetssituation och utgörs vanligtvis av när- eller rumsprogressiva glas. De verkar från 40cm till ca 2-4m och används då progressiva glas inte fungerar optimalt. Speciellt vid dator- och skrivbordsarbete bidrar glasen till en bekvämare arbetsställning med ett bredare närseende. Det finns även möjlighet att få skyddsglasögon slipade i sin styrka.

Behandlingar

Behandlingar på glas är en investering som lönar sig i längden. De kan öka slitstyrkan, öka ljusgenomsläpp, synkomforten, kontrastseendet och även göra glasen mer lättskötta.

  • Hårdytebehandling - gör glasen mer motståndskraftiga mot repor och ökar glasens livslängd. Rekommenderas för alla plastglas.
  • Antireflexbehandling - minimerar reflexer och blänk i glasen. De ger bättre kontrastseende, klarare färger och bättre mörkerseende. En del av dessa behandlingar ger smuts- och vattenavvisande egenskaper, vilket även gör glasen mer lättskötta.
  • UV-skydd - är viktigt, då det skyddar ögonen från solens skadliga ultravioletta strålar. Från och med april 2018 har alla Zeiss-glas full UV-skydd, såväl klara som färgade solglas.
  • Polariserande filter - kan användas till solglas för att dämpa reflekterande blänk och minimerar bländning vid exempelvis bilkörning, skidåkning och på stranden.
  • Fotokromatisk behandling - gör att glasen mörknar i solljus.