Glas

Enkelslipade

Enkelslipade eller enstyrkeglas har en och samma styrka över hela glaset. Du som är närsynt, översynt och/eller astigmatiker och som ej än blivit ålderssynt har troligtvis den här typen glas i dina glasögon. Vid ålderssynthet kan den här typen glas användas till läsglasögon eller enbart avståndsglasögon. De korrigerar då endast för ett begränsat avstånd.

Bifokala

Bifokala eller dubbelslipade glas är ett glas som korrigerar för avståndseende med en ruta i nedre delen av glaset som korrigerar vid närseende. Trifokala glas har istället två rutor; en för mellanavståndsseende och en för närseende. Den här typen glas används främst vid ålderssynthet då progressiva inte är lämpliga.

Progressiva

Progressiva eller steglösa glas är det vanligaste glaset som används vid korrektion av ålderssynthet. De är slipade med en styrka för avstånd överst i glaset, en styrka för närseende i nedre delen av glaset och området däremellan fungerar för mellanavstånd.

Arbetsanpassade glasögon

Dessa glas är speciellt anpassade till din arbetssituation och utgörs vanligtvis av när- eller rumsprogressiva glas. De verkar från 40cm till ca 2-4m och används då progressiva glas inte fungerar optimalt. Speciellt vid dator- och skrivbordsarbete bidrar glasen till en bekvämare arbetsställning med ett bredare närseende. Det finns även möjlighet att få skyddsglasögon slipade i sin styrka.

Behandlingar

Behandlingar på glas är en investering som lönar sig i längden. De kan öka slitstyrkan, öka ljusgenomsläpp, synkomforten, kontrastseendet och även göra glasen mer lättskötta.

  • Hårdytebehandling - gör glasen mer motståndskraftiga mot repor och ökar glasens livslängd. Rekommenderas för alla plastglas.
  • Antireflexbehandling - minimerar reflexer och blänk i glasen. De ger bättre kontrastseende, klarare färger och bättre mörkerseende. En del av dessa behandlingar ger smuts- och vattenavvisande egenskaper, vilket även gör glasen mer lättskötta.
  • UV-skydd - är viktigt, då det skyddar ögonen från solens skadliga ultravioletta strålar. Från och med april 2018 har alla Zeiss-glas fullt UV-skydd, såväl klara som färgade solglas.
  • Polariserande filter - kan användas till solglas för att dämpa reflekterande blänk och minimerar bländning vid exempelvis bilkörning, skidåkning och på stranden.
  • Fotokromatisk behandling - gör att glasen mörknar i solljus.

ZEISS i.Scription

Klarare färger. Bättre mörkerseende. Skarpare kontraster.

Med hjälp av mätsystemet, Zeiss i.Profiler, tar vi fram en unik synprofil för just dina ögon, lika unik som ett fingeravtryck. Denna profil används i tillverkningen och utformningen av glasen som gör det möjligt att korrigera synfel som inte har upptäckts tidigare.
Ett glas med Zeiss i.Scription ger en klarare och tydligare syn i mörker, minskad bländning, mer levande färger och skarpare kontraster.

Många upplever att de ser dåligt i mörker eller i gryning/skymning eftersom svagare ljus gör att pupillerna utvidgas. Resultatet är ett försämrat skärpedjup och ett begränsat djupseende samtidigt som reflexer och dåliga kontraster tröttar ut ögonen. i.Scription-teknologin tar hänsyn till användarens utvidgade pupiller i mörker i själva designen av glaset, vilket bidrar till ett bättre seende i svagt ljus.

Mer information finns att hitta på Zeiss hemsida eller hos oss i butik!

ZEISS DriveSafe

Ett par vardagsglasögon för bilkörning.

Att kunna se bra är en förutsättning för att köra säkert eftersom våra ögon går på full gas på vägen: de växlar hela tiden mellan att titta på vägen, GPS:en och i backspeglarna. Dåligt väder eller ogynnsamt ljus gör att det ofta är svårt att se ordentligt. ZEISS DriveSafe Lenses – som enstyrkeglas eller progressiva glas – minimerar stressen för dina ögon vid bilkörning och gör att du ser bättre, så att du kan komma fram till ditt mål säkert och utan stress.