Glas

Närsynthet, långsynthet, ålderssynthet – det finns många synproblem som kan begränsa oss i vardagen. I de flesta fall kan ett par optimalt tillpassade glasögon med rätt glas hjälpa oss att se tydligt igen. Vilken typ av glas passar då bäst för vilket synfel? Det viktigaste i ett par glasögon är själva glasen, och det finns många olika typer att välja mellan.

Enkelslipade

Vanliga glasögonglas med samma styrka över hela glaset är för dig som är närsynt, översynt och/eller astigmatiker. Enkelslipade eller enstyrkeglas har en och samma styrka över hela glaset. Vid ålderssynthet kan den här typen av glas användas till läsglasögon eller enbart avståndsglasögon. De korrigerar då endast för ett begränsat avstånd.

Läs mer!

Bifokala

Bifokala eller dubbelslipade glas är ett glas som korrigerar för avståndseende med en ruta i nedre delen av glaset som korrigerar vid närseende. Trifokala glas har istället två rutor; en för mellanavståndsseende och en för närseende. Den här typen glas används främst vid ålderssynthet då progressiva inte är lämpliga.

Progressiva

Individuellt anpassade glas som ger dig med ålderssynthet perfekt skärpa på alla avstånd. Progressiva glas har styrkor för när-, mellan- och avståndszonen i ett och samma glas, med sömlös övergång. Styrkan ändras jämnt uppifrån och nedåt och löper från avståndsseende till närseende.

Läs mer!

Arbetsanpassade glasögon

Dessa glas är speciellt anpassade till din arbetssituation och utgörs vanligtvis av när- eller rumsprogressiva glas. Du slipper ha ont i axlar och nacke med glas som är anpassade till just dina synbehov och optimerade för alla avstånd som krävs för att jobba framför en datorskärm. Det finns även möjlighet att få skyddsglasögon slipade i sin styrka.

Läs mer!

Behandlingar

Behandlingar på glas är en investering som lönar sig i längden. De kan öka slitstyrkan, öka ljusgenomsläpp, synkomforten, kontrastseendet och även göra glasen mer lättskötta.

  • Hårdytebehandling - gör glasen mer motståndskraftiga mot repor och ökar glasens livslängd. Rekommenderas för alla plastglas.
  • Antireflexbehandling - minimerar reflexer och blänk i glasen. De ger bättre kontrastseende, klarare färger och bättre mörkerseende. En del av dessa behandlingar ger smuts- och vattenavvisande egenskaper, vilket även gör glasen mer lättskötta.
  • UV-skydd - är viktigt, då det skyddar ögonen från solens skadliga ultravioletta strålar. Från och med april 2018 har alla Zeiss-glas fullt UV-skydd, såväl klara som färgade solglas.
  • Polariserande filter - kan användas till solglas för att dämpa reflekterande blänk och minimerar bländning vid exempelvis bilkörning, skidåkning och på stranden.
  • Fotokromatisk behandling - gör att glasen mörknar i solljus.

ZEISS i.Scription

Klarare färger. Bättre mörkerseende. Skarpare kontraster.

Med hjälp av mätsystemet, Zeiss i.Profiler, tar vi fram en unik synprofil för just dina ögon, lika unik som ett fingeravtryck. Denna profil används i tillverkningen och utformningen av glasen som gör det möjligt att korrigera synfel som inte har upptäckts tidigare.
Ett glas med Zeiss i.Scription ger en klarare och tydligare syn i mörker, minskad bländning, mer levande färger och skarpare kontraster.

Många upplever att de ser dåligt i mörker eller i gryning/skymning eftersom svagare ljus gör att pupillerna utvidgas. Resultatet är ett försämrat skärpedjup och ett begränsat djupseende samtidigt som reflexer och dåliga kontraster tröttar ut ögonen. i.Scription-teknologin tar hänsyn till användarens utvidgade pupiller i mörker i själva designen av glaset, vilket bidrar till ett bättre seende i svagt ljus.

Mer information finns att hitta på Zeiss hemsida eller hos oss i butik!

ZEISS DriveSafe

Ett par vardagsglasögon för bilkörning.

Att kunna se bra är en förutsättning för att köra säkert eftersom våra ögon går på full gas på vägen: de växlar hela tiden mellan att titta på vägen, GPS:en och i backspeglarna. Dåligt väder eller ogynnsamt ljus gör att det ofta är svårt att se ordentligt. ZEISS DriveSafe Lenses – som enstyrkeglas eller progressiva glas – minimerar stressen för dina ögon vid bilkörning och gör att du ser bättre, så att du kan komma fram till ditt mål säkert och utan stress.